Expositie Biokunst, ‘Verteerbaar’

Tien (inter)nationale kunstenaars en meerdere wetenschappers, performances, lezingen en een concert…

Onder de paraplu ‘Verteerbaar’, de naam van deze expositie, ontplooit Artphy deze zomer vele activiteiten. We openden feestelijk op 5 augustus, om 15:30, door Tjeerd Jongsma, directeur van Institute for Sustainable Process Technology en Fascinating. En we gaan door tot en met 22 October..

Tjeerd Jongsma

Al sinds jaar en dag worden er in ons land gedroogde peulvruchten gegeten. Van oudsher verbouwden de Groningers in de moestuin of op de akkers diverse soorten bonen en erwten. Ook werden ze op bijzondere wijze in de keuken verwerkt. ‘Verteerbaar’ waren ze niet altijd. Deze microgeschiedenis van ‘toen’ in onze regio is voor de stichting Artphy opnieuw aanleiding om een verbinding te maken met het ‘heden’. Op dit moment groeit wereldwijd de aandacht voor het eten van meer plantaardige eiwitten, zoals de vleesvervangers van peulvruchten. Vaak gemaakt met sojabonen uit Zuid-Amerika. Deze ontwikkeling is niet voor iedereen goed ‘verteerbaar’. De eiwittransitie roept om meerdere redenen nog vele vragen op. Voor ons een goede reden om er een expositie aan te wijden en lezingen te organiseren.

Dit zijn de deelnemende kunstenaars:

(klik op de naam om een afbeelding van een kunstwerk te zien)

De komende tijd zijn er allerlei interessante activiteiten:

Als eerste de boekpresentatie op 26 augustus..

Lezingen en performances – kijk hier..

In het Artphy weiland aan de Kempkebosweg is (voor wie hoog genoeg vliegt) deze noodkreet aan de kosmos te lezen, naar een idee van Domenique Himmelsbach de Vries. Je komt er door langs de raven van ‘Dialoog’ van Hugo Duchateau van de weg af te lopen…

De pers heeft ook de expositie bewonderd, lees dit artikel..