Boekpresentatie ‘Verteerbaar’

‘Over de toekomst van de eiwittransitie’

Op zaterdag 26 augustus om 15.30 uur vindt in Artphy de boekpresentatie plaats van ‘Verteerbaar’, een bundel met essays en verhalen over de toekomst van de eiwittransitie.

Vijf wetenschappers – Albert Buursma, Ellen ter Gast, Han Wösten, Michel Haring en René Geurts – schetsen de historie, de kaders, de kansen en oplossingen. Vier ervaren schrijvers van speculatieve fictie, d.w.z. Christien Boomsma, Martijn Lindeboom, Bianca Mastenbroek en Roderick Leeuwenhart, voegen daar hun fictieve toekomstvisie aan toe.  

Het eerste exemplaar van het boek wordt zaterdag 26 augustus uitgereikt aan de gedeputeerde van de provincie Groningen de heer Henk Emmens. Er zullen korte presentaties gegeven worden door enkele schrijvers/wetenschappers en we gaan met elkaar in dialoog over het thema.

 Wereldwijd, in Nederland en zeker ook in Noord-Nederland is de discussie gaande over de nodige eiwittransitie. De komende jaren zal de wereldbevolking groeien van 8 naar 10,5 miljard mensen. De grootste crisis is niet de groei van de wereldbevolking, maar de consumptie van dierlijk eiwit. Onze vraag is: hoe nu straks al deze mensen – verteerbaar – te voorzien van goed, betaalbaar voedsel en tegelijk de aarde zo weinig mogelijk te belasten? Dit vraagt volgens de deskundigen om een geloofssprong. Dat wil zeggen: meer dierloze proteïne en vetten van peulvruchten en noten eten. En bovendien de bereidingswijze aanpassen door meer fermentatie. Vele hobbels zijn dan nog te nemen met vaak de vraag – letterlijk en figuurlijk – zijn de oplossingen verteerbaar? Door nog vandaag te starten met de eiwittransitie kunnen we de crisis beperken en de toekomst weer verteerbaar maken. Stilletjes hopen we, dat deze verhalen en essays kunnen bijdragen aan de groeiende bewustwording van de komende eiwittransitie.

De koe tussen de bonen…

Verteerbaar (isbn: 9789081346818) is tot stand gekomen onder de redactie van Martijn Lindeboom en Janke Westra. De illustraties en vormgeving zijn verzorgd door Remco Nieboer. Het boek is tijdens deze middag direct verkrijgbaar (er kan gepind worden) voor de speciale prijs van 10€. Meerdere auteurs zijn aanwezig om jouw exemplaar te signeren.

Je bent welkom in Artphy aan de Kempkebosweg 4, 9591 VG Onstwedde. En natuurlijk kun je ook de expositie ‘Verteerbaar’ bewonderen.
We hopen je deze zaterdagmiddag hier in Artphy te mogen verwelkomen.

PS laat je ons even weten als je komt?