Ger van Dam presenteerde op 28-11-21: Van ‘kruimelverzamelaar’ tot mecenas

Afgelopen 25 jaar kwam het leven van de kunstliefhebber Ger van Dam meer en meer in een stroomversnelling, gewijd aan de kunst. Het ontaardde in een rusteloze voortjakkerende ontdekkingstocht naar jonge talenten. Met steeds het verleggen van de eigen grenzen. 15 jaar geleden trouwde hij met zijn buurvrouw Wilma en beheerst de kunst niet alleen zijn, maar ook háár leven. In twee woonhuizen in Loppersum bevinden zich tot in de hoge nokken vele kunstwerken uit de verzamelde 440 stukken. Inmiddels bevindt een deel van de werken zich ook buitenshuis: Ger en Wilma schonken tot heden maar liefst bijna 100 werken aan diverse Nederlandse musea, waaronder het Museum Boijmans Van Beuningen. 

Hij beschrijft in het boek zijn boeiende avonturen met een ruim aantal kunstenaars uit de MALcollection en musea in de achterliggende 50 jaar. 

Aanvankelijk gestart zonder kennis en vol onzekerheid, gaandeweg grenzen verleggend wat betreft soort en kwaliteit van de kunstwerken en vooral zijn stappen naar een heus mecenaat in de laatste jaren. Het is een inspirerend boek geworden voor jonge verzamelaars en startende beeldende kunstenaars. En iedere geïnteresseerde in het verzamelen van hedendaagse kunst vanuit gewone werkkringen uit loondienst.

www.MALcollection.nl

De lezing door Ger van Dam vond plaats tijdens de opening van de expositie ‘Weer in ’t zicht’. Het boek is verkrijgbaar bij Artphy voor €25,-.