Expositie ‘Verteerbaar’: lezingen en performance #2

Kunstwerk van Nicole Spit eXtra Resiliente veldboon??

Artphy presenteert:

Op zondagmiddag 1 oktober om 15:00 2 lezingen en een performance

  • De lezing van Prof. Dr. Dirk Bosch gaat over een onderzoek om de plant cichorei door middel van nieuwe plantenveredelingstechnieken (NPBT’s) te ontwikkelen tot ‘multipurpose’ gewas voor de productie van waardevolle producten. Mogelijkheden voor een nichegewas, voor boer tot consument.
  • Dr. Ir. René Geurts schreef voor het Artphy-boek ‘Verteerbaar’ een essay met de titel ‘De protein-rich lifestyle van vlinderbloemigen’. In zijn lezing neemt hij ons mee met zijn bevindingen van het onderzoek dat zich richt op de evolutie van stikstofbindende wortelknolletjes. Doel is om te onderzoeken of het mogelijk is om ook andere plantensoorten deze knolletjes te laten vormen.
  • Kunstenaar Danielle van Vree voert – na de pauze – haar performance uit met de titel ‘Grond Houding’ in het Artphy paviljoen ‘Performing Space’. Ze ging o.a. met bodemfilosoof Maarten Meijer in gesprek over de verandering van onze relatie tot de grond en de betekenis daarvan op ons mens-zijn. Zijn we ontgrond en de verbinding met de bodem onder onze voeten kwijtgeraakt? Hoe komen we weer in verbinding met wat ons draagt? Onze omgang met de bodem kan volgens Danielle meehelpen aan de verteerbaarheid van de wereldwijd benodigde stap naar meer plantaardige eiwitten. In de performance onderzoekt zij samen met de toeschouwers haar houding tot de gronden van de boeren uit de buurt van Artphy.

Om en nabij vijf uur ronden we af en is er gelegenheid om na te praten en de expositie te bezichtigen.                                

De entree bedraagt €15 (10 euro voor donateurs) inclusief de drankjes. 

Aanmelden wordt op prijs gesteld, via info@artphy.nl.

Paviljoen ‘Performing Space’ voor de performance ‘Grond Houding’ door Danielle van Vree. Foto Danielle.