In het buitengebied: ‘1495’ van Peter Vink

Langs de Kempkebosweg staat het kunstwerk ‘1495’ gemaakt door Peter Vink. Een sculptuur dat als een transparant panorama het landschap van Wessinghuizen aftast. Het metalen raster heeft 1495 mazen en hierin zijn circa 1100 met de hand gegoten glaasjes geplaatst. Deze glaasjes zijn daarom uniek in dikte, reliëf en transparantie. 

De sculptuur was oorspronkelijk geplaatst aan het einde van de landtong bij de kunstinstelling DordtYart te Dordrecht en is verplaatst naar het buitengebied van Artphy, en aangepast aan de nieuwe omgeving. 

Doordat elke maas een glasblokje heeft of juist niet, verandert het beeld afhankelijk van de positie van de kijker. En ook de individuele eigenschappen van de glasblokjes beïnvloeden dit beeld.

Als je bijvoorbeeld door het kunstwerk heen naar de akkers kijkt vanaf één specifiek standpunt, zie je dat er één rij in het raster is opengelaten, die lege rij kan corresponderen met de weg die je er doorheen ziet en refereert tevens aan de horizontale eigenschappen van het landschap. 

De glazen blokjes zijn gegoten in een glasoven die was geplaatst in de werkplaats van DordtYart. Voor de tentoonstelling “Glassfever” in 2016 werden er per dag gemiddeld 60 glazen gegoten. Na het afkoelen werden de glazen in het rooster. In de sculptuur is dit proces van maanden werk zichtbaar.