Zwanenkring

In het buitengebied behorend bij Artphy staat een groep beelden van Derk den Boer. Op 27 maart 2022 is dit landschapswerk feestelijk onthuld. Gevierd met een lezing door filoloog Sándor Chardonnens, prachtige zang door Eline en uitleg door Derk. Ook zijn we gaan kijken in het veld, het schitterende weer maakte de wandeling zeer aangenaam!

Het ontwerp:

Derk den Boer, beeldhouwer en landschapskunstenaar is de maker van dit werk, meer informatie over zijn projecten is te vinden op www.derkdenboer.nl

Het landschapswerk ‘Zwanenkring in Wessinghuizen’ is een kunstwerk op een markante locatie; een bloemrijk veld met een centraal gelegen poel, die bij de landerijen van Artphy hoort.

Het werk heeft een aantal zichtbare en een paar minder zichtbare elementen. Zichtbaar zijn de zwanenbeelden uit bijzondere zwerfkeien gemaakt, evenals de basaltzuil met een vuursteen en obsidiaanbol in het midden van de poel. Niet zichtbaar zijn de geometrische patronen, onderliggend aan de formatie. Dat zijn een vijfhoek, markant aanwezig in het energetisch patroon van de plek en de triquetra, een doorlopende driebladige vorm, die de positie van de paden en zwanenbeelden bepaalt en ontleend is aan de ondergrondse zoutformaties van het gebied [bekijk ook het ontwerp]
Het vijfhoekig patroon bepaalt de plaats van een vijftal vijfkantige elementen uit dolomiet, de hoekstenen die het patroon markeren. In elk is een combinatie van een bergkristal en een bij de plek in de vijfhoek passende edelsteen ingelegd. Deze markeringsstenen zijn dicht onder het maaiveld in het veld ‘ingelegd‘.

De basaltzuil in het midden van de poel